عمومی

روش اصولی نگهداری از ساعت مچی

نکاتی برای نگهداری و افزایش طول عمر ساعت مچی

ساعت مچی بخشی از پوشش هر فرد و نشان­دهنده شخصیت، سلیقه ­ها و روحیات او است. اما ساعت هم مانند هر وسیله دیگری به نگهداری نیاز دارد. روش­های اصولی مراقبت و نگهداری از هر ساعت مچی بسته به نوع و مدل آن تا حدودی با یکدیگر متفاوت است. اما برخی از این روش­ها به ­طور مشترک برای انواع ساعت­ ها توصیه می­شوند و رعایت آن­ها می­تواند از وارد آمدن آسیب به ساعت جلوگیری کرده و موجب افزایش طول عمر مفید آن شود.

پس اگر به­ تازگی اقدام به خرید ساعت مچی نموده ­اید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. در ادامه باهم به بررسی مواردی که در طول زمان به ساعت شما آسیب وارد می­کند پرداخته و راه­ حل ­هایی نیز برای مقابله با هر آسیب به شما پیشنهاد خواهیم کرد.

۸ اصل نگهداری از ساعت های مچی

ضربه دیدن فیزیکی ساعت مچی

معمول­ ترین عامل ازکار افتادن یک ساعت، وارد آمدن ضربه فیزیکی به آن است. این ضربه­ ها گاهی بسیار ملایم است و تاثیر کمی بر عملکرد ساعت می­گذارد. اما درطول زمان و به­ مرور، می­تواند موجب از کار افتادن ساعت مچی شده و آن را خراب کند. برخی اوقات دیده می­شود که افراد برای تست کردن میزان مقاومت ساعت خود، از روی عمد به آن ضربه وارد می­کنند اما این ضربات کنترل شده هم به­ نوبه خود تاثیر مخربی بر عملکرد کلی سیستم خواهند داشت و عمر مفید آن را کوتاهتر خواهند کرد.

راه­ حل: حتی اگر بهترین برند ساعت مچی مقاوم در برابر ضربه را نیز خریداری کنید، میزان مقاومت آن را تست نکنید! ساعت­ها وسایلی ظریف هستند و از هزاران قطعه مکانیکی ریز و درشت در آن­ها استفاده شده است. هرگونه ضربه به این سیستم می­تواند موجب ایجاد اختلال در این قطعات شود. شاید ساعت شما در برابر ضربات فیزیکی به بدنه مقاومت خوبی از خود نشان دهد اما قطعا این ضربات می­توانند در بلند­مدت دردسر بزرگی برای موتور ساعت ایجاد کنند.

از ساعت خود در حین انجام فعالیت ­های فیزیکی یا سخت هم استفاده نکنید و هرطور که می­توانید از وارد آمدن ضربه به آن جلوگیری کنید.

ضربه وارد شدن و شکستن ساعت مچی

آسیب های ناشی از رطوبت

هرگونه رطوبت را شاید بتوان به­ عنوان دشمن اصلی سیستم ­های مکانیکی فلزی دانست. ساعت مچی هم یکی از همین سیستم ­ها است که با ورود کوچکترین رطوبتی به درون آن، به ­مرور زمان از بین خواهد رفت. رطوبت میتواند شامل تعرق بدن، رطوبت موجود در هوا، هرگونه آب کم یا زیاد و… باشد. رطوبت به ­تدریج موجب آسیب­ دیدگی در قطعات فلزی داخل ساعت شده و پس از مدتی کارکرد طبیعی آن­ها را مختل خواهد کرد.

راه ­حل: در هنگام شستشوی دست ­و ­صورت خود و یا وقتی به شستن ظروف آشپزخانه یا خودروی خود مشغول هستید، حتما ساعت مچی را از دست خارج کرده و در جای امنی قرار دهید. برخی از ساعت ­ها در مقابل آب مقاومت دارند و برخی به­ طور کلی ضدآب هستند اما بهتر است برای اطمینان خاطر خودتان هم که شده، در حد امکان رطوبت محیط اطراف ساعت را کنترل کنید.

گاهی اوقات در بدنه ساعت ­های ضدآب هم ممکن است یک ترک یا مجرای کوچک به ­مرور زمان ایجاد شود و موجب وارد آمدن خسارت به کل سیستم ساعت شود.

مراقب قرارگرفتن ساعت مچی در محیط های مرطوب باشید

باتری ضعیف یا بی کیفیت ساعت مچی

طول عمر باتری ساعت مستقیما به کیفیت و زمان شارژدهی آن­ها بستگی دارد. اما معمولا باتری­ها بین ۲ تا ۵ سال عمر می­کنند و پس از آن باید اقدام به تعویض آن­ها نمود. باتری به ­طور غیرمستقیم بر عملکرد قسمت­های مختلف یک ساعت تاثیر می­گذارد. به­ همین دلیل بهتر است زمان خرید باتری توجه خاصی به این موضوع داشته باشید.

راه ­حل: ۲ راه­ حل کلی برای کمتر کردن تاثیر مخرب باتری بر ساعت وجود دارد.

  1. به طول عمر باتری خود توجه داشته باشید. اگر مدت زمانی طولانی از خرید و نگهداری ساعت مچی یا باتری گذشته است، به ­جای اینکه منتظر ازکار افتادن ساعت خود باشید یک باتری جدید برای آن تهیه کنید. وقتی ساعت با باتری ضعیف کار می­کند، بر قسمت­های مختلف موتور فشار وارد آمده و موجب خرابی آن خواهد شد.
  2. توجه به کیفیت باتری نیز بسیار مهم است. باتری جدید را ترجیحا از نمایندگی ­های معتبر تهیه کنید. اگر چند گزینه مختلف داشتید، حتما باتری بهتر با طول عمر بالاتری را برای خود انتخاب کنید.

کوتاه شدن طول عمر ساعت مچی به دلیل تمیزنبودن

گرد­و­غبار و لکه ­های چربی درصورتی که به ­موقع تمیز نشوند، می­تواند عاملی برای آسیب زدن به ساعت باشد. اما تمیز کردن ساعت علاوه ­بر کم­ کردن احتمال آسیب به ساعت، موجب می­شود تا بخش­های مختلف آن را به­ خوبی مشاهده کنید و اگر مشکلی وجود داشت نسبت به رفع آن اقدام کنید.

راه­ حل: استفاده از یک محلول مناسب برای تمیزکردن ساعت مچی جزو ضروری­ترین مواردی است که به آن باید توجه کرد. صابون و انواع مواد پاک ­کننده به قطعات و بند ساعت آسیب جدی وارد می­کند و گزینه خوبی برای تمیز کردن آن نیست. محلول­های پاک­ کننده مناسب را باید از نمایندگی ­ها و فروشگاه ­های ساعت مچی خریداری کنید. برای مثال محلول صابون ملایم می­تواند گزینه خوبی برای تمیز کردن ساعت باشد.

نظافت ساعت مچی

دمای هوا و تاثیر آن بر عملکرد و نگهداری ساعت مچی

بیشتر قطعات داخلی موتور ساعت از انواع فولاد ضدزنگ یا مقاوم در برابر خوردگی ساخته می­شوند اما کاهش یا افزایش دمای هوا می­تواند در عملکرد این قطعات اختلال جدی ایجاد کند. هم­چنین نور مستقیم خورشید بعد از مدت کوتاهی به تغییر رنگ بدنه و بندهای ساعت منجر خواهد شد.

راه­ حل: سعی کنید در روزهای گرم که خورشید مستقیما به زمین می­تابد، به­ دمای هوا توجه داشته باشید و حتی ­المقدور از ساعت مچی خود استفاده نکنید. پوشیدن لباس مناسب که مانع از تابیدن مستقیم نور به ساعت شود نیز می­تواند به ­شما کمک زیادی کند.

دماهای کمتر از ۱۰ درجه و بیشتر از ۳۵ درجه سانتی­گراد به­ مرور موجب ایجاد اختلال در عملکرد ساعت می­شوند. پس تاحد امکان از ساعت خود در نزدیکی اجاق­ گاز یا محیط­های بسیار سرد یا گرم استفاده نکنید.

سرویس مرتب و دوره ای ساعت

تقریبا تمامی مدل­های ساعت مچی مکانیکی، به یک سرویس دوره ­ای منظم نیاز دارند. مدت زمان لازم برای این سرویس در ساعت ­های مختلف متفاوت است اما به ­طور میانگین هر ۲ یا ۳ سال یک­بار باید ساعت شما باز شده و مورد بررسی قرار بگیرد.

راه ­حل: هرگز سرویس ساعت را به­ تنهایی انجام ندهید. هر ساعت از قطعات بسیار کوچک و ظریفی ساخته می­شود که ممکن است به سادگی از جای خود خارج شوند و عملکرد کلی سیستم را دستخوش تغییر قرار دهند. سرویس دوره ­ای ساعت خود را به یک فروشگاه ساعت معتبر یا ساعت ساز باتجربه بسپارید تا ازوقوع مشکلات جدی­تر در آینده پیشگیری شود.

روغن­ کاری به­ موقع قطعات مکانیکی، عملکرد آن­ها را نیز تاحدود زیادی بهبود خواهد بخشید.

سرویس و بازدید دوره ای ساعت مچی

آسیب های ناشی از مواد شیمیایی

ساعت ­ها وسایل حساسی هستند و درمقابل انواع مواد شیمیایی آسیب­ پذیرند. چربی، انواع شوینده ­ها و به ­طور کلی فرآورده ­های نفتی می­تواند در بلند­مدت به ساعت شما آسیب جدی وارد کند.

راه­ حل: وقتی با مواد شیمیایی سروکار دارید از ساعت خود استفاده نکنید. اگر در آشپزخانه مشغول پخت­ و ­پز هستید، ساعت خود را در یک جای امن قرار دهید و بعد از تمام شدن کارتان به سراغ آن بروید. از مواد شوینده برای تمیز کردن ساعت خود به ­هیچ ­وجه استفاده نکنید. انواع عطر و کرم دست نیز می­توانند به قطعات داخلی و بند­های ساعت آسیب جدی وارد کنند.

تضعیف عملکرد ساعت مچی در میدان مغناطیسی

در ساخت بسیاری از لوازم الکترونیکی از آهنربا استفاده شده است. علاوه ­بر آن گردش جریان برق در این وسایل نیز یک میدان مغناطیسی مجزا ایجاد می­کند که تاثیری نامطلوب بر روی قطعات داخلی و حساس موتور ساعت خواهند گذاشت.

راه­ حل: هنگام کار طولانی مدت با وسایل برقی که میدان مغناطیسی ایجاد می­کنند، از ساعت مچی خود استفاده نکنید. اگر از ساعت خود برای مدتی طولانی استفاده نمی­کنید، آن را در یک جای امن و به ­دور از هرگونه وسیله برقی پرمصرف قرار دهید.

نگهداری از ساعت های بندچرمی

تا اینجا بیشتر موارد ذکر­شده، برای نگهداری صحیح از موتور ساعت مچی و قطعات فنی به ­کار رفته در آن بود. اما یکی از مواردی که در ساعت­های بندچرمی زودتر دچار مشکل و آسیب می­شود، بند ساعت­ها است. با رعایت موارد زیر می­توانید از چرم بندها بهتر نگهداری کرده و طول عمر آن­ها را افزایش دهید.

  • ساعت مچی با بند چرمی را طوری روی دست خود ببندید که زیاد محکم و سفت نباشد. محکم بستن بند چرمی علاوه ­بر ایجاد حس ناخوشایند برروی دست شما، طول عمر مفید بند را نیز به شدت کاهش می­دهد. سفت بستن بند موجب ایجاد خراش­های کوچک در بند شده و به­مرور ایجاد پوسیدگی می­کند.
  • یکی از دلایل پوسیدگی بند­های چرمی، خشک شدن آن­ها و از دست دادن رطوبت طبیعی بند است. برای جلوگیری از این موضوع، محصولاتی در بازار هستند که به واکس چرم شهرت دارند. واکس چرم رطوبت طبیعی و لازم برای بند­ها را مهیا کرده و مانع از خشک شدن آن­ها می­شود.
  • درصورت کثیف شدن بند ساعت، آن را با یک دستمال مرطوب مناسب، به ­آرامی پاک کرده و سپس آن را خشک کنید. شستن بندها با آب و صابون موجب کاهش شدید طول عمر آن خواهد شد.
  • مواد شیمیایی علاوه ­بر آسیب رساندن به موتور و قطعات مکانیکی ساعت مچی، تاثیر مخربی بر روی بندها نیز دارند. به همین منظور حتما توجه داشته باشید تا از تماس هرگونه عطر و ادکلن، انواع کرم­ های مرطوب­ کننده پوست و مواد شوینده با بند ساعت جلوگیری کنید.

جمع بندی :

نگهداری صحیح از ساعت مچی به یک سری نکات ساده و قابل انجام محدود می­شود که درصورت رعایت این نکات می­توانید عمر مفید ساعت خود را به­ طرز چشمگیری افزایش دهید. حتی اگر از ساعت خود به صورت روزانه نیز استفاده نمی­کنید باید برای نگهداری صحیح آن در منزل، فکری کنید.

مخصوصا اگر ساعت مچی ارزشمندی دارید، حتما آن را در جعبه مخصوص خود نگهداری کنید تا احتمال آسیب وارد شدن به آن کمتر شود. با کمی جستجو در گالری ساعت همتی نیز می­توانید جعبه ساعت مچی با کیفیت­ های قابل قبولی را پیدا کرده و از آن­ها استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *